Loteria de Catalunya és el sistema de jocs i apostes de la Generalitat de Catalunya.
La seva característica essencial és destinar el 100% dels beneficis al desenvolupament de programes socials de diferents departaments de la Generalitat per a col·lectius més vulnerables:
- Millores en instal·lacions de centres residencials que acullen a persones amb discapacitats i gent gran.
- Equipament i nous centres per a grups d’infància, adolescència i gent gran.
- Millores en atenció domiciliària a personis ambdependència.
- Ajudes a famílies sobretot amb nens a càrrec per a cobrir necessitats bàsiques.
- Beques educatives en diferents àmbits d’oci.
Va començar la seva marxa el 27 d’abril de 1987 (data a recordar), amb el “Loto Ràpid” joc del tipus grata i gana, d’aquí el nom popular de grata. La primera emissió va ser de 30 milions de bitllets i 1.350 milions de pessetes en premis assegurats.
El 15 d’octubre del mateix any va arribar el primer sorteig de la “lotto 6/49”, joc de combinacions amb tres sorteigs setmanals i amb una important acumulació de pots. També es van llançar altres jocs com el Trio, El Super 10, el Loto Express i més recentment La Grossa, amb el sorteig de Cap d’any el 2013, el de Sant Jordi el 2017, i el de Sant Joan el 2019.
La xarxa de punts de venda o detallistes es compon principalment d’estancs, quioscos, locals d’hostaleria i uns altres, fins a la suma de 2.172 en 2016, que s’incrementa per als sorteigs de la Grossa amb punts complementaris.
La Grossa és un joc del tipus passiu amb dos sorteigs extraordinaris que sota el mateix mecanisme de cinc números obtinguts per xifres correlatives d’unitats, desenes, centenes, milers i desenes de miler.
No es poden acumular els premis d’aquest número guanyador.
Però en canvi si es poden acumular de diferents números (per exemple: la terminació dues xifres del segon i una xifra del quart).
Els premis caduquen als 90 dies del sorteig corresponent.
JOC RESPONSABLE
Loteria de Catalunya basa la la seva política de joc responsable en el desenvolupament dels estàndards europeus dissenyats per l’associació European Lotteries, protocol al qual s’han adherit més de 40 loteries europees. Aquesta política té tres objectius principals:
- Identificar, controlar i reduir els possibles impactes negatius que puguin generar la nostra oferta de jocs.
- Crear una cultura de jocs d’atzar, que aquesta activitat es produeixi dins dels límits assumibles.
- Col·laborar amb les organitzacions que treballen amb persones addictes al joc.